WILLA MODERNE

Willa Moderne to projekt, który powstał na indywidualne zamówienie. Układ funkcjonalny został idealnie dopasowany do potrzeb i oczekiwań Inwestorów, a bryłę inspirowaną naszymi klasycznymi willami wzbogaciliśmy o nowoczesne akcenty!

Willa Moderne, pod wieloma względami musiała spełnić stosunkowo wymagające zapisy Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzeni [MPZP]. Jej idealne wkomponowanie w piękną, miejską działkę, ze względu na strony świata, również nie było tak oczywiste i po drodze testowaliśmy różne warianty. Natomiast efekt finalny po prostu zachwyca, a sama inwestycja po jej ukończeniu na pewno zyska na wartości i będzie stanowiła silne zabezpieczenie finansowe.

Budynek ma zaprojektowany wygodny wiatrołap oraz bezpośrednią komunikację ze sporej wielkości garderobą przejściową, która jest pomieszczeniem łączącym garaż z głównym budynkiem. Znajdziemy w niej także przejście do spiżarni i kuchni, dzięki czemu logistyka związana z wypakowywaniem zakupów jest bardzo ułatwiona. Inwestorom bardzo zależało także na wygodnej klatce schodowej, która jest silnym elementem aranżacji wnętrz, które tworzymy w ramach Unique Interiors. Schody ze spocznikiem stanowią komunikację pomiędzy parterem, piętrem i poddaszem, na którym znajduje się gabinet wraz z dużym przeszkleniem i mini tarasem zaprojektowanym w formie lukarny.

Parter to sporej wielkości strefa dzienna z pięknie doświetlonym salonem, jadalnią, która pomieści przyjęcia na kilkanaście osób oraz kuchnia, z możliwością częściowego wymknięcia drzwiami przesuwnymi, utrzymanymi w stylu francuskim. Ponadto na tej kondygnacji znajduje się jeszcze jeden gabinet do pracy, pełniący przy okazji pokój gościnny, łazienka z natryskiem oraz schowek na zabawki dla dzieci w przestrzeni pod schodami. Cała część techniczna została umiejscowiona przy części garażowej, gdzie znajdziemy miejsce na dwa samochody i dodatkowe pomieszczenie magazynowe.

Piętro tej nowoczesnej willi miejskiej to strefa prywatna, skupiona głównie na wypoczynku domowników. Główna sypialnia posiada piękny widok na ogród i dostęp do tarasu nadziemnego. Zaraz przy niej znajduje się bardzo duża garderoba oraz w pełni wyposażona łazienka, z wanną, natryskiem, podwójnymi umywalkami i WC. Sporych rozmiarów sypialnie dla dzieci mają wydzieloną strefę do nauki, zabawy i spania. Do ich dyspozycji zaprojektowana została wspólna łazienka wraz z ukrytą pralnią. Na tej kondygnacji zaprojektowaliśmy także dodatkowe WC. Taras techniczny nad garażem to przestrzeń na panele fotowoltaiczne, które są niewidoczne, dla wzroku, a zapewniają możliwość korzystania z alternatywnej energii, bez strat estetycznych budynku.


MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE

Projekt tej willi od samego początku miał połączyć w sobie ekskluzywną i klasyczną bryłę z nowoczesnymi akcentami. Postawiliśmy tutaj na kontrastujące detale: grafitowy garaż oraz nisze pomiędzy oknami, a także samą stolarkę okienną, główne drzwi i segmentową bramę garażową. W finalnych wizualizacjach Inwestorzy wybrali także szklane, minimalistyczne balustrady w oknach oraz na balkonach i całkowicie zrezygnowali z podziałów szprosami. Sporej wielkości okna (260cm wysokości), zapewniają świetne doświetlenie, a przeszklony narożnik w salonie i wykusz w gabinecie są kolejnymi “przełamaniami” klasyki, jaką znacie z naszych poprzednich projektów.

Elewacja budynku zostanie pokryta wysokiej jakości tynkiem mineralnym barwionym w masie, a wszystkie detale sztukateryjne są przewidziane jako elementy wykonane w technologii lekkiej. Ilość sztukaterii została tutaj zminimalizowana i pozostawiliśmy jedynie pilastry oraz gzyms koronujący. Opaski okienne to prosta rama, która łączy okna parteru i piętra, tworząc elegancki pionowy detal, równomiernie rozłożony po obu stronach wejścia do budynku. Nie zrezygnowaliśmy także z ponadczasowego tympanonu od frontu, natomiast od strony ogrodu pojawia się lukarna, która pozwoliła nam na wygospodarowanie dodatkowego gabinetu na poddaszu.

Schody wejściowe oraz taras mogą być wykończone kamieniem naturalnym lub dobrej jakości płytką gresową, która doskonale sprawdzi się w zmiennych warunkach atmosferycznych i pozwoli zadbać o czystość. Zadaszenie nad częścią tarasu zostało specjalnie poszerzone do wymiaru ryzalitu od strony ogrodu, ponieważ naszym Klientom zależało na możliwości przedłużenia jadalni wewnętrznej i połączenia jej ze stołem na zewnątrz, podczas letnich przyjęć i rodzinnych spotkań. Bardzo ważny element odgrywa tutaj również harmonijkowe okno w środkowej części budynku, które pozwala na bardzo łatwą komunikację.

Kopertowy dach, o nachyleniu 35 stopni wykończony zostanie blachą na rąbek stojący. Ciemna kolorystyka tego materiału, była jedną z pierwszych wytycznych, jakie ustaliliśmy jeszcze przed rozpoczęciem prac nad projektem. Element ten ma na celu podkreślenie kontrastu pomiędzy jasną elewacją, a grafitowymi detalami uzupełniającymi całą bryłę. Cały system odwodnienia dachu jak i tarasu technicznego został ukryty w warstwach izolacji.

Za projekt najbliższego otoczenie budynku odpowiada współpracująca z nami Pracownia Architektury Krajobrazu 360zieleni, prowadzona przez Magdalenę Ancińską. Jednak na potrzeby wizualizacji pokusiliśmy się o własną interpretację ogrodu. Postawiliśmy na kilka większych drzew, donice do uprawy nowalijek i ziół oraz niewymagające nasadzenia rododendronów, hortensji i traw dekoracyjnych, które pięknie prezentują się nie tylko wiosną i latem.

UWAGA: PROJEKT NIE PODLEGA DALSZEJ SPRZEDAŻY


PARAMETRY BUDYNKU

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 286 m²
POWIERZCHNIA TECHNICZNA:74 m²
POWIERZCHNIA ZABUDOWY:260 m²
MIN. WYMIARY DZIAŁKI: 21 x 34m
WYSOKOŚĆ W KALENICY:10,8m
KĄT NACHYLENIA DACHU:35 stopni
POMIESZCZENIA DZIENNE:salon, jadalnia, kuchnia, 2 gabinety, garderoba
SYPIALNIE:3 na piętrze
ŁAZIENKI:2 pełne łazienki + 1 łazienka z prysznicem + 1 WC
DODATKOWE UDOGODNIENIA:taras naziemny, balkon od frontu i od ogrodu, spiżarnia w kuchni, wygodna pralnia, taras techniczny na fotowoltaikę

PODOBNE PROJEKTY

willa ÉLÉGANT projekt

Willa Élégant

Willa Saphir

willa brillant gotowy projekt domu

Willa Très Jolie