WILLA TRÈS JOLIE

Très Jolie [tre żoli] to klasyczna willa urzekająca swoją niebanalnością, podkreśloną ponadczasowymi detalami sztukateryjnymi w postaci wysublimowanych boniowań i gzymsów.

Przemyślany i optymalny układ przestrzenny willi cechuje się otwartością pomieszczeń oraz ich funkcjonalnym połączeniem. Na parterze przewidziano część techniczną o powierzchni około 65 m², na którą składają się: dwustanowiskowy garaż, przestrzeń magazynowa, a także kotłownia z pralnią i miejsce na szafy w zabudowie. Wjazd do garażu znajduje się z boku, dzięki czemu patrząc na front budynku, widzimy dekoracyjne okno, nie bramę wjazdową. Stanowi to idealne rozwiązanie dla inwestycji na szerokich działkach, które pozwolą na swobodny wjazd i wyjazd samochodem.

Wejście do budynku prowadzi przez wiatrołap ze szklanymi drzwiami przesuwnymi w stylu francuskim. Przewidziano w nim również dodatkową przestrzeń na podręczną garderobę lub komfortowe siedzisko. Hol skrywa nie tylko przepięknie wyeksponowaną klatkę schodową, może bowiem zostać wzbogacony efektownym żyrandolem, gdyż jest częściowo otwarty na dwie kondygnacje. Na parter składają się: gabinet do pracy, WC oraz spora garderoba na odzież przejściową, obuwie i torebki.

Część dzienna to przestronna kuchnia z wyspą i bezpośrednim dostępem do podręcznej spiżarni, duża jadalnia (8–12 osób) i wreszcie salon. Na pograniczu dwóch ostatnich przestrzeni znajduje się miejsce na kominek. W zależności od preferencji może być on nowoczesny i minimalistyczny lub klasyczny, z portalem. Salon o metrażu 30 m² daje swobodę aranżacji i wyposażenia. Z całej strefy dziennej istnieją bezpośrednie wyjścia na taras poprzez liczne wysokie okna, które przy okazji zapewniają doświetlenie wnętrza naturalnym światłem.

Piętro willi Très Jolie to ponad 150 m² powierzchni. Zaprojektowano na niej sypialnię główną z bezpośrednim dostępem do tarasu nad garażem, dużą garderobą oraz łazienką, a także trzy sypialnie dla dzieci. Dwie z nich, o metrażu blisko 26 m², ulokowano symetrycznie z boku budynku, natomiast trzecią, o powierzchni 22 m², centralnie. Znajduje się w niej duże okno z widokiem na ogród, które rekompensuje jej nieco mniejszy rozmiar. W każdej z sypialni przewidzieliśmy miejsce do nauki, wygodne łóżko o szerokości 160 cm oraz miejsce na wielkowymiarową szafę w zabudowie. Do dyspozycji sypialni dziecięcych przewidziano salon kąpielowy, który wyposażono w pięknie wyeksponowaną wannę wolnostojącą, prysznic, podwójne umywalki oraz WC. Prosty, a zarazem przemyślany układ sypialni na piętrze stwarza dodatkowe możliwości aranżacji, dzięki czemu personalizacja i dopasowanie pod konkretne oczekiwania Inwestorów są dużo prostsze.


MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE

Ekskluzywna willa Très Jolie została zaprojektowana z uwzględnieniem tradycyjnej technologii murowanej i nie posiada podpiwniczenia. Jej fundament może zostać dostosowany do warunków geotechnicznych gruntu. Ceramiczne pustaki lub bloczki silikatowe mogą być stosowane wymiennie jako materiał konstrukcyjny. Do izolacji dopuszcza się użycie zarówno wełny mineralnej, jak i wysokiej jakości styropianu. W celu osiągnięcia drobnoziarnistego wykończenia tynku należy rozważyć ten drugi materiał, gdyż pozwala on na uzyskanie zdecydowanie gładszej i równiejszej powierzchni.

Elewacja budynku została wykończona wysokiej jakości tynkiem mineralnym barwionym w masie, a wszystkie detale sztukateryjne są przewidziane jako elementy wykonane w technologii lekkiej. Gustowne boniowanie na parterze budynku doskonale komponuje się z łukowymi nadprożami okien, tworząc unikalną ozdobę okalającą subtelne opaski okienne z klasycznym zwornikiem. Z kolei na narożnikach budynku zastosowano rozrzeźbione, bogatsze boniowanie, które idealnie współgra z dekoracyjnymi rurami spustowymi. Dodatkową wartość stanowią klasyczny, trójkątny tympanon w centralnej części budynku i okrągłe, ryflowane kolumny wspierające zadaszenie nad wejściem głównym. Okna w tym projekcie katalogowym posiadają szprosy wiedeńskie, które wprowadzając podział, sprawiają, że dużych rozmiarów przeszklenia postrzegane są jako bardzo delikatne.

Materiał użyty do wykończenia schodów wejścia głównego i tarasu dopasowany został do elewacji. Jest to naturalny wapień, który bardzo dobrze sprawdza się na powierzchniach płaskich, a jego ciepła barwa idealnie współgra z kolorystyką bryły. Należy jednak pamiętać, że najbardziej rekomendowanym surowcem naturalnym na taras jest granit. Tylko on pozwoli na utrzymanie tej powierzchni w niezmienionej formie, przy minimalnym wysiłku konserwacyjnym.

Jednym z kluczowych elementów tego luksusowego domu jest dach o kącie nachylenia 35 stopni, wykończony stylową dachówką francuską doskonale imitującą naturalny łupek. Pozostałe moduły dachu wymagają obróbki blacharskiej, która pojawia się między innymi przy lukarnach dachowych doświetlających poddasze. Rynny budynku są umiejscowione na górnym gzymsie, co czyni je niewidocznymi. Rury spustowe zaproponowano natomiast jako detal dekoracyjny, który został wkomponowany z gzyms koronujący.

Klasyczna architektura willi została uzupełniona kutymi balustradami balkonów francuskich. Na balkonie nad wejściem oraz na tarasie nad garażem, zamiast tradycyjnych balustrad zaproponowano szykowne tralki, które dodają bryle silnego i bardziej pałacowego wyrazu. Reprezentacyjne wejście z dwuskrzydłowymi, mocno przeszklonymi drzwiami, uzupełniono wytwornym elementem kutym. Ich lekko łukowe naproże utrzymuje nadany przez okna, dostojny charakter budynku.

W trakcie prac projektowych nad willą poświęciliśmy dużo uwagi jej najbliższemu otoczeniu. Od frontu proponujemy wygodny w komunikacji podjazd z rondem, pośrodku którego zaaranżowaliśmy kompozycję z różnej wielkości kul bukszpanu. Ten sam motyw zieleni pojawia się również po obu stronach wejścia do budynku, dodając mu oryginalności. Nawierzchnia podjazdu to wysokiej jakości kostka granitowa ułożona w przenikające się łuki rzymskie, które idealnie uzupełniają klasyczną architekturę.

Trawnik ogrodu, poprzeplatany gdzieniegdzie kwietnymi krzewami, bylinami i kępami dekoracyjnych traw, pozwala cieszyć się otoczeniem pięknych roślin. Ponadto, dla tych Inwestorów, którzy w okresie wiosenno-letnim lubią spędzać czas przy grillu, proponujemy wolnostojący kominek. Umili on także czas w chłodne, jesienne wieczory. W bezpośrednim otoczeniu kominka znajduje się utwardzony teren stanowiący strefę wypoczynku z wygodnymi, miękkimi fotelami.


PARAMETRY BUDYNKU

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 300 m²
POWIERZCHNIA TECHNICZNA:65 m²
POWIERZCHNIA ZABUDOWY:263 m²
MIN. WYMIARY DZIAŁKI: 22 x 32m
WYSOKOŚĆ W KALENICY:12m
KĄT NACHYLENIA DACHU:35 stopni
POMIESZCZENIA DZIENNE:salon, jadalnia, kuchnia, gabinet, garderoba
SYPIALNIE:4 na piętrze + 1 gościnna na parterze
ŁAZIENKI:2 pełne łazienki + 1 WC
DODATKOWE UDOGODNIENIA:taras naziemny, balkon od frontu, spiżarnia w kuchni, wygodna pralnia

Chcę otrzymać rzut projektu

    wypełnij wszystkie pola


    PODOBNE PROJEKTY

    willa délicat projekt

    Willa Délicate

    willa ÉLÉGANT projekt

    Willa Élégant

    Willa d'Azur