WILLA d’AZUR

Willa d’Azur [dazur] urzeka dzięki idealnie wyważonym proporcjom. Jej klasyczna bryła, nowoczesne materiały wykończeniowe oraz wykorzystanie kamienia naturalnego sprawiły, że stanowi doskonały wybór dla osób szukających wyjątkowego projektu.

Projekt sprawdzi się doskonale jako rozwiązanie dla rodziny 2+2 lub 2+3. Cechują go optymalne wykorzystanie przestrzeni i funkcjonalny układ wnętrz. Wejście do budynku prowadzi przez niewielki wiatrołap ze szklanymi, przesuwnymi drzwiami w stylu francuskim. Z holu mamy dostęp do łazienki z WC i prysznicem typu walk-in oraz klatki schodowej.

Na parterze znajduje się bardzo wygodna i ustawna kuchnia z wyspą. Jej wysoka zabudowa spokojnie spełni funkcję podręcznej spiżarni i pozwoli na przechowywanie zapasów.  Kuchnia może być wydzielona jako osobne pomieszczenie lub też otwarta na jadalnię połączoną z salonem. Strefa dzienna to 35 m². Na parterze znaleźliśmy miejsce na całkiem spory gabinet (17 m²). W zależności od zapotrzebowania istnieje możliwość powiększenia salonu o tę przestrzeń.

Wszystkie pomieszczenia na parterze posiadają wysokie okna zapewniające idealne doświetlenie i będące zarazem wyjściem na taras zewnętrzny. Wbudowany garaż dwustanowiskowy połączony jest z budynkiem przejściem przez pralnię z suszarnią, a następnie przestronną garderobę na odzież wierzchnią.

Piętro to ponad 100 m² powierzchni zaaranżowanej na dwie sypialnie dla dzieci, sypialnię główną z łazienką i garderobą oraz dodatkową biblioteczką z balkonem od strony ogrodu. Sypialnie dla dzieci mają do dyspozycji w pełni wyposażony salon kąpielowy z wanną, prysznicem, umywalką z dużym blatem odkładczym, WC i bidetem. Z kolei z Master Bedroom ma dostęp do balkonu frontowego, a także ponad 30-metrowego tarasu nad garażem. W razie potrzeby biblioteczka z powodzeniem może zostać zaaranżowana na kolejną sypialnię lub pokój gościnny.

Nasza ulubiona kondygnacja tego projektu to piwnica o powierzchni 140 m², w której znalazły się atrakcje dla duszy i ciała. Mieści się tam bowiem sala fitness, SPA, kino domowe oraz piwniczka na wino połączona ze spiżarnią. Domowe SPA, to przestrzeń z sauną fińską i wanną jacuzzi oraz wnęka na balię lub wiadro z zimną wodą i tradycyjny natrysk. Z kolei kino domowe to miejsce nie tylko do wyświetlania seansów filmowych, ale również rozkoszowania się muzyką w idealnych warunkach. Tutaj też przewidzieliśmy wygodną strefę dla fanów gier planszowych. Zaraz obok znajdują się WC oraz podręczny aneks kuchenny do przygotowania przekąsek i napojów. W piwnicy mieści się także cała część techniczna, z kotłownią i wszystkimi kluczowymi instalacjami.


MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE

Willa d’Azur została zaprojektowana w tradycyjnej technologii murowanej, z wykorzystaniem pustaka ceramicznego. Posiada pełne podpiwniczenie, wykonane w technologii żelbetowej, z posadowieniem na płycie fundamentowej.

Izolacja budynku to wysokiej jakości styropian, który w większości zostanie wykończony tynkiem drobnoziarnistym, a w miejscu środkowych wykuszy od frontu i od ogrodu kamieniem naturalnym. Chorwacki wapień w jasnym, kremowym odcieniu to płyty o wysokości 40 cm, z delikatną fazą na krawędziach, która nadaje efekt trójwymiarowości. Klejono-kotwiony montaż kamienia pozwala na uzyskanie wrażenia pełnej elewacji i doskonale koresponduje ze sztukaterią. Dekoracyjne pilastry, gzyms koronujący oraz opaski okien i drzwi to elementy sztukaterii lekkiej, wykończonej tym samym tynkiem co elewacja.

Okna zostały utrzymane w klasycznej formie, ze szprosami wiedeńskimi. Ich jasnoszary kolor dopasowaliśmy do materiału, który znalazł się na dachu, tak aby całość stanowiła idealną spójność i delikatnie kontrastowała z jasnym tłem elewacji. Proste nadproża pozwoliły nam na zaprojektowanie rolet okiennych, ukrytych w warstwie izolacyjnej. Tą samą, ciepłą szarość wykorzystaliśmy przy segmentowej bramie garażowej oraz stolarce drzwiowej. Główne wejście to piękne, dwuskrzydłowe drzwi, z dekoracyjnymi płycinami i naświetlem, które zostało wykonane z mlecznego szkła z ołowianą kratownicą – wykończeniem wykorzystywanym przy produkcji witraży. Bardzo lubimy ten element budynku za jego minimalistyczny szyk. Po obu stronach drzwi wprowadziliśmy kute kinkiety skierowane na wejście.

Wspólnym mianownikiem dla elementów kutych jest motyw koła, który pojawia się zarówno w przęsłach ogrodzenia, furtce, bramie, jak i balustradach balkonów. Wejście na teren inwestycji odbywa się przez dwuskrzydłową furtkę z dekoracyjnym łukiem i kopaczami z blachy.

Cokoły pilastrów oraz te wokół całego budynku zostały przewidziane z tego samego wapienia chorwackiego, co płyty elewacyjne. Takie rozwiązanie pozwoli na zachowanie płynnego przejścia pomiędzy schodami wejścia głównego a tarasem od strony ogrodu, niezależnie od tego, czy zostaną one zrealizowane z granitu, czy wapienia. W przypadku tego drugiego materiału trzeba mieć na uwadze jego regularną impregnację (raz w roku, po zimie). Granit lub wysokiej jakości płytka gresowa nie będą potrzebowały już dodatkowych zabiegów pielęgnacyjnych.

Kopertowy dach tej ekskluzywnej willi posiada kąt nachylenia 30 stopni i został wykończony powlekaną dachówką aluminiową o kształcie równoległoboku, w kolorze szarego kamienia. Rynny budynku są umiejscowione na górnym gzymsie, co czyni je niewidocznymi. Rury spustowe natomiast zostały przewidziane jako ukryte – pozwala to zachować wysoką estetykę elewacji.

W najbliższym otoczeniu willi d’Azur pojawiają się nasze ulubione hortensje bukietowe oraz fioletowe, efemeryczne krzaki lawendy. Wzdłuż głównego wejścia do budynku i w ogrodzie wykorzystaliśmy dekoracyjne kule kamienne i szklane, które równocześnie oświetlają zieleń. Kształt kuli znaleźć można także w krzewach bukszpanu, dodającym otoczeniu delikatnej plastyczności.

Podczas prac projektowych sporo czasu poświęciliśmy na stworzenie oryginalnej kuchni letniej z pergolą. Będzie to wymarzone miejsce do organizacji przyjęć na świeżym powietrzu i grillowania. Zabudowa kuchni ma doprowadzoną wodę oraz została wyposażona w grill gazowy. Duży stół z wygodnymi krzesłami jest idealnym uzupełnieniem tej strefy. Z kolei na tarasie przy salonie zaaranżowaliśmy kącik wypoczynkowy z wygodnymi meblami i stolikiem kawowym. Taras nad garażem to miejsce dostępne tylko dla domowników – można je wykorzystywać do praktykowania jogi, kąpieli słonecznych czy podziwiania pięknych zachodów słońca.


PARAMETRY BUDYNKU

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 330 m²
POWIERZCHNIA TECHNICZNA:50 m²
POWIERZCHNIA ZABUDOWY:188 m²
MIN. WYMIARY DZIAŁKI: 22 x 28m
WYSOKOŚĆ W KALENICY:10,35m
KĄT NACHYLENIA DACHU:30 stopni
POMIESZCZENIA DZIENNE:salon, jadalnia, kuchnia, gabinet, biblioteka garderoba
SYPIALNIE:3 na piętrze
ŁAZIENKI:3 pełne łazienki + 1 WC
DODATKOWE UDOGODNIENIA:taras nadziemny oraz naziemny, balkon od frontu i od ogrodu, wygodna pralnia, piwniczka na wino ze spiżarnią, SPA z sauną i jacuzzi, sala fitness, kino domowe

Chcę otrzymać rzut projektu

    wypełnij wszystkie pola


    PODOBNE PROJEKTY

    Willa Brillant

    willa brillant gotowy projekt domu

    Willa Très Jolie

    willa ÉLÉGANT projekt

    Willa Élégant