REZYDENCJA DE RÊVE

Rezydencja de Rêve [de rev] powstała na bazie naszych dotychczasowych projektów w stylu modern french. Szukaliśmy rozwiązania, które pozwoli na zmniejszenie jej powierzchni przy jeszcze większej optymalizacji układu funkcjonalnego.

Budynek uległ pomniejszeniu, przy równoczesnym uzyskaniu większej ilości miejsca w garażu i pomieszczeniach gospodarczych. Strefa dzienna na parterze nie zmieniła się tak bardzo, ale udało nam się zoptymalizować kilka elementów. Kominek został przesunięty na inna ścianę, dzięki czemu jest teraz ładniej wyeksponowany w salonie i pozwoli na prawdziwie amerykańską aranżację z portalem kominkowym. Telewizor i cała zabudowa RTV znalazła się na zewnętrznej ścianie. Sam salon o wielkości 40m² jest bardzo ustawny i przestronny, a połączony z sąsiadującą jadalnią tworzy przestrzeń o powierzchni blisko 70m². Kuchnia o metrażu 30m² ma sporych rozmiarów wyspę, miejsce na wysoką zabudowę meblową oraz uroczą strefę śniadań, z siedziskiem oknie. Do kuchni przynależy wygodna spiżarnia, która jest pomieszczeniem przejściowym i dostaniemy się z niej bezpośrednio do garażu, a co za tym idzie wypakowywanie zakupów będzie naprawdę łatwe. W tym projekcie dużą uwagę przywiązaliśmy do komfortowego garażu na dwa samochody oraz dodatkowego pomieszczenia gospodarczego, o powierzchni blisko 20m², w którym bez problemu zmieszczą się letnie meble, sprzęty ogrodowe czy też rowery i narty. Kotłownia mieści się w głównej bryle budynku i jest dostosowana zarówno pod ogrzewanie gazowe jak i pompę ciepła.

Na parterze znajduje się 20 metrowa siłownia, która w zależności od potrzeb może być zaaranżowana zarówno na gabinet jak i pokój gościnny. Łazienka na parterze poza WC i umywalką ma przewidziany dodatkowy natrysk typu walk in. Ponadto w przestrzeni pod schodami zaaranżowaliśmy prawie 7 metrową garderobę na odzież przejściową i obuwie.

W rezydencji mamy opcję wydzielenia małego wiatrołapu przy wejściu lub powiększenia całej przestrzeni holu, aż do antresoli i wprowadzenia dużego przeszklenia, utrzymanego w stylu industrialnym, nawiązującym do detali na elewacji. Cała strefa komunikacyjna jest otwarta na dwie kondygnacje i widzimy z niej antresolę piętra. Ergonomicznie zaprojektowane schody na piętro są zarówno reprezentacyjne jak i wygodne w codziennym użytkowaniu. Duże okno w tym miejscu, zapewnia bardzo dobre doświetlenie, a sporych rozmiarów spocznik pozwala na dodatkową dekoracyjną kompozycję w tym miejscu.

Piętro tego budynku to ponad 150 m², na które składają się cztery spore sypialnie z własnymi garderobami lub przestronnymi szafami w zabudowie. Do dyspozycji wszystkich domowników mamy dwie w pełni wyposażone łazienki. Znajdują się w nich wanna, prysznic, WC, bidet i podwójne umywalki. W razie potrzeby jedna z łazienek może być bezpośrednio skomunikowana z sypialnią główną. Dla fanów fińskiej sauny mamy także możliwość wydzielenia pod nią miejsca w jednej z łazienek.

Bardzo ważnym pomieszczeniem na tej kondygnacji jest wygodna, 13 metrowa pralnia, z miejscem na pralkę, suszarkę, stację parową, klasyczną deskę do prasowania, zlew do namaczania, blat roboczy, drążek do suszenia prania oraz szafki na chemię, a także miejsce na pościel i ręczniki. Pralnia ma bezpośredni dostęp do tarasu nad garażem, także w słoneczne dni pozwala na łatwe wystawienie suszarki z praniem. Na taras dostaniemy się także z jednego z mniejszych pokoi.


MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE

Projekt rezydencji de Rêve nie posiada podpiwniczenia i został zaprojektowany w tradycyjnej technologii murowanej na płycie fundamentowej. Jako materiał bazowy dopuszcza się zastosowanie pustaków ceramicznych lub bloczków silikatowych. W zależności od preferencji Inwestorów, do ocieplenia można wykorzystać wełnę mineralną lub wysokiej jakości styropian. W przypadku częściowej elewacji z płytki klinkierowej bardziej rekomendowany jest styropian, który będzie stanowił dla niej, jak i dla tynku drobnoziarnistego zdecydowanie lepszą bazę.

Zewnętrzne materiały elewacyjne, które wykorzystano w projekcie rezydencji de Rêve, to w głównej mierze jasna, ręcznie formowana płytka klinkierowa oraz tynk w ciepłym kremowym kolorze. Cała elewacja jest mocno kontrastowa i bazuje głównie na odcieniach czerni i bieli, które jak powszechnie wiadomo, idealnie ze sobą współgrają. W bryle pojawiają się także delikatne detale sztukateryjne w postaci gzymsu koronującego, opasek okiennych czy portalu drzwiowego. Jednym z kluczowych dla wyglądu budynku elementów jest jego wyjątkowy dach wielospadowy o kącie nachylenia 45 stopni, do którego pokrycia użyto blachy tytanowo cynkowej w czarnym kolorze. Dach i cała obróbka blacharska zostały wykonane w technologii rąbka stojącego, który prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. 

Elementami podkreślającymi charakter rezydencjonalny są wysublimowane kinkiety o prostej formie, minimalistyczna balustrada oraz drewniane drzwi wejściowe z lekkimi naświetlami bocznymi. Czarne, drewniane okiennice zostały zastosowane od frontu i wraz ze szprosami w oknach tworzą lekko industrialny klimat budynku. Pole szprosu jest tutaj powiększone, natomiast okna wciąż utrzymują elegancki charakter. W projekcie uwzględniono także estetyczne, prostokątne rynny oraz częściowo ukryte rury spustowe dla osiągnięcia minimalistycznego efektu. 

Przy projektowaniu tej rezydencji bardzo zależało nam na stworzeniu przytulnego miejsca do spędzania czasu na zewnątrz. Stąd też propozycja częściowo zadaszonego tarasu naziemnego, który jest w bezpośredniej komunikacji ze strefą dzienną. Jest to wariant opcjonalny, zaproponowana konstrukcja jest samonośna i nie musi być wykonana od razu.


PARAMETRY BUDYNKU

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 315 m²
POWIERZCHNIA TECHNICZNA:70 m²
POWIERZCHNIA ZABUDOWY:280 m²
MIN. WYMIARY DZIAŁKI: 23 x 31,5 m
WYSOKOŚĆ W KALENICY:10 m
KĄT NACHYLENIA DACHU:45 stopni
POMIESZCZENIA DZIENNE:salon, jadalnia, kuchnia, fitness lub gabinet
SYPIALNIE:4 (opcjonalnie 5, zamiast gabinetu)
ŁAZIENKI:2 pełne łazienki + 1 WC z prysznicem
DODATKOWE UDOGODNIENIA:taras naziemny z opcją zadaszenia oraz nadziemny, spiżarnia w kuchni, bardzo wygodna pralnia na piętrze, możliwość aranżacji sauny w przestrzeni jednej z łazienek

Chcę otrzymać rzut projektu

wypełnij wszystkie pola

captcha



PODOBNE PROJEKTY

ÉNIGME rezydencja - projekt

Rezydencja Énigme

rezydencja PARFAIT projekt

Rezydencja Parfait

projekt willa révolu

Rezydencja Révolu