REZYDENCJA RÉVOLU

Katalogowy projekt rezydencji Révolu [Revolu] to wariacja na temat szerokich możliwości wykorzystania ręcznie formowanej płytki klinkierowej jako ekskluzywnego materiału elewacyjnego.

Układ przestrzenny rezydencji to przede wszystkim połączenie funkcjonalności i wszystkich cech charakterystycznych dla reprezentacyjnej architektury. Parter o powierzchni użytkowej 180 m², został zaprojektowany jako otwarta strefa dzienna z przestronnym salonem oraz jadalnią, które wzbogaca zaplanowane miejsce na kominek. W częściowo wydzielonej kuchni, o metrażu blisko 30 m² przewidziano wysoką zabudowę meblową oraz wyspę z miejscem roboczym i kącikiem śniadaniowym. Kuchnia posiada bezpośrednie wyjście na zadaszony taras zewnętrzny, który stanowi idealne miejsce na rodzinne śniadania, a jej układ pozwala na wiele różnych aranżacji. Ma ona także dostęp do kilku metrowej spiżarni, która jest połączona z garażem, co daje możliwość wygodnego wypakowania wszystkich zakupów, używając do tego przejścia przez kotłownię. 

Na parterze znajduje się również 25 metrowy gabinet, który można zrealizować w dwóch wariantach, jako domową biblioteczkę otwartą na salon, lub kompletnie oddzielony gabinet, z osobnym wejściem z komunikacji. Pomieszczenie to, można również zaaranżować jako nadprogramowy pokój gościnny, wstawiając tam rozkładany wypoczynek lub łóżko. 

W rezydencji przewidziano, wydzielony drzwiami francuskimi wiatrołap z podręczną szafą na odzież wierzchnią i siedziskiem oraz otwartą na dwie kondygnacje przestrzeń komunikacji, która idealnie łączy wejście ze strefą dzienną. Ergonomicznie zaprojektowane schody na piętro są zarówno reprezentacyjne jak i wygodne w codziennym użytkowaniu. Duże okno w tym miejscu, zapewnia bardzo dobre doświetlenie, a sporych rozmiarów spocznik pozwala na dodatkową dekoracyjną kompozycję w tym miejscu. Przestrzeń pod schodami może zostać zaadaptowana w całości jako garderoba, lub garderoba połączona z wygodną pralnią. Dwustanowiskowy garaż z pomocniczą zabudową magazynową oraz kotłownia to łącznie 60 m2 przestrzeni technicznej, która wraz z pozostałą przestrzenią użytkową daje 240 m² powierzchni parteru. 

Piętro tego budynku to aż 170 m², na które składają się trzy sypialnie z garderobami lub przestronnymi szafami w zabudowie, a do ich dyspozycji zaaranżowano dużą i w pełni wyposażoną łazienkę z prysznicem, wanną i małą sauną. Ponadto przewidziano również alternatywny wariant z kilkumetrową pralnią, dla zwolenników posiadania jej na piętrze. 

Master bedroom w tym projekcie to specjalnie wydzielona strefa wypoczynku z ustawną sypialnią, której centralny punkt stanowi duże okno z łukowym nadprożem, a ponadto garderoba oraz łazienka z podwójnymi umywalkami, wanną i prysznicem. Do sypialni głównej przynależy także 20 metrowy taras nadziemny, który w zależności od ekspozycji stron świata może stanowić wspaniały punkt do podziwiania zachodów słońca lub zażywania kąpieli słonecznych. 


MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE

Projekt rezydencji Révolu nie posiada podpiwniczenia i został zaprojektowany w tradycyjnej technologii murowanej. Jako materiał bazowy dopuszcza się zastosowanie pustaków ceramicznych lub bloczków silikatowych. W zależności od preferencji Inwestorów do ocieplenia można wykorzystać wełnę mineralną lub wysokiej jakości styropian. W przypadku elewacji z płytki klinkierowej, bardziej rekomendowany jest styropian, który będzie stanowił dla niej lepszą przyczepność. Dla osób o tradycyjnym podejściu do budowy domów, możemy zaproponować także rozwiązanie ze ścianą trójwarstwową, przy której zamiast płytki można użyć pełnej cegły klinkierowej. Przekrój takiej ściany będzie zasadniczo grubszy, ale sam budynek może osiągnąć bardzo wysokie parametry izolacyjności, tworzymy wtedy bowiem dodatkowy bufor pomiędzy ścianą konstrukcyjną, a tą z ozdobnej cegły, który zostaje wypełniony wełną mineralną. 

Zewnętrzne materiały wykończeniowe, które wykorzystano w projekcie rezydencji Révolu to w głównej mierze ciemnobrązowa, ręcznie formowana płytka klinkierowa, uzupełniona jasną kontrastującą fugą. Wszystkie gzymsy, opaski okienne i portal drzwiowy to lekkie profile elewacyjne wykonane ze styropianu o podwyższonej twardości, pokrytego warstwą szlichty, a ostatecznie wysokiej jakości tynkiem mineralnym barwionym w masie. Jednym z kluczowych dla wyglądu budynku elementów jest jego wyjątkowy dach wielospadowy o kącie nachylenia 50 stopni, wykonany w całości z powlekanej blachy tytanowo cynkowej w szarym odcieniu, którą ułożono na podwójny rąbek stojący.

Dekoracyjnymi fragmentami rezydencji są w szczególności wysublimowane kute kinkiety i balustrady oraz reprezentacyjne drzwi wejściowe z przepiękną, ręcznie kutą metaloplastyką, która już od wejścia przykuje uwagę wszystkich gości. Drewniane okiennice w jasnym kolorze, dobranym do fugi, ocieplają budynek dodając mu uroku, a tym samym stanowią stylową ozdobę. Nowoczesne, prostokątne rynny oraz częściowo ukryte rury spustowe zostały zaprojektowane dla podwyższenia estetyki architektury. 

Przy projektowaniu tej rezydencji bardzo zależało nam na stworzeniu przytulnego miejsca do spędzania czasu na zewnątrz. Stąd też propozycja zadaszonego tarasu naziemnego, który jest w bezpośredniej komunikacji z kuchnią, dzięki czemu korzystanie z niego będzie łatwe i przyjemne. Aby osiągnąć perfekcyjny balans w zakresie najbliższego otoczenia poszliśmy o krok dalej i wykreowaliśmy również strefę relaksu z kominkiem na zewnątrz. Nasza propozycja to wygodny wypoczynek z licznymi poduchami i pledami, które umilą wspólnie spędzany czas. Ciepło kominka pozwoli na użytkowanie tego miejsca zarówno wczesną wiosną jak i późną jesienią.. Z kolei w okresie letnim będzie idealnym miejscem na organizowanie przyjęć dla rodziny i najbliższych znajomych. 


PARAMETRY BUDYNKU

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 350 m²
POWIERZCHNIA TECHNICZNA:60 m²
POWIERZCHNIA ZABUDOWY:295 m²
MIN. WYMIARY DZIAŁKI: 27 x 31 m
WYSOKOŚĆ W KALENICY:11 m
KĄT NACHYLENIA DACHU:50 stopni
POMIESZCZENIA DZIENNE:salon, jadalnia, kuchnia, gabinet lub biblioteczka
SYPIALNIE:4 (opcjonalnie 5, zamiast gabinetu)
ŁAZIENKI: 2 pełne łazienki + 1 WC
DODATKOWE UDOGODNIENIA:taras naziemny z opcją zadaszenia oraz nadziemny, spiżarnia w kuchni, możliwość wydzielenia osobnej pralni, możliwość aranżacji sauny w przestrzeni jednej z łazienek

Chcę otrzymać rzut projektu

wypełnij wszystkie pola

captcha



PODOBNE PROJEKTY

ÉNIGME rezydencja - projekt

Rezydencja Énigme

rezydencja PARFAIT projekt

Rezydencja Parfait

rezydencja IDÉAL projekt

Rezydencja Idéal