REZYDENCJA ÉNIGME

Énigme [Enigm] została stworzona z myślą o osobach podążających za aktualnymi trendami – łączy w sobie bowiem cechy klasycznej rezydencji z nowoczesnymi materiałami wykończeniowymi. 

Jej układ przestrzenny to połączenie wyrafinowanej architektury z rozwiązaniami ułatwiającymi codzienne funkcjonowanie. Parter o powierzchni użytkowej 180 m², został zaprojektowany jako otwarta strefa dzienna z przestronnym salonem oraz jadalnią, które wzbogaca zaplanowane miejsce na kominek. W częściowo wydzielonej kuchni, o metrażu blisko 30 m² przewidziano wysoką zabudowę meblową oraz wyspę z miejscem roboczym i kącikiem śniadaniowym. Kuchnia posiada bezpośrednie wyjście na zadaszony taras zewnętrzny, który stanowi idealne miejsce na rodzinne śniadania, a jej układ pozwala na wiele różnych aranżacji. Ma ona także dostęp do kilku metrowej spiżarni, która jest połączona z garażem, co daje możliwość wygodnego wypakowania wszystkich zakupów, używając do tego przejścia przez kotłownię. 

Na parterze znajduje się również 25 metrowy gabinet, który można zrealizować w dwóch wariantach, jako domową biblioteczkę otwartą na salon, lub kompletnie oddzielony gabinet, z osobnym wejściem z komunikacji. Pomieszczenie to, można również zaaranżować jako nadprogramowy pokój gościnny, wstawiając tam rozkładany wypoczynek lub łóżko. 

W rezydencji przewidziano, wydzielony drzwiami francuskimi wiatrołap z podręczną szafą na odzież wierzchnią i siedziskiem oraz otwartą na dwie kondygnacje przestrzeń komunikacji, która idealnie łączy wejście ze strefą dzienną. Ergonomicznie zaprojektowane schody na piętro są zarówno reprezentacyjne jak i wygodne w codziennym użytkowaniu. Duże okno w tym miejscu, zapewnia bardzo dobre doświetlenie, a sporych rozmiarów spocznik pozwala na dodatkową dekoracyjną kompozycję w tym miejscu. Przestrzeń pod schodami może zostać zaadaptowana w całości jako garderoba, lub garderoba połączona z wygodną pralnią. Dwustanowiskowy garaż z pomocniczą zabudową magazynową oraz kotłownia to łącznie 60 m2 przestrzeni technicznej, która wraz z pozostałą przestrzenią użytkową daje 240 m² powierzchni parteru. 

Piętro tego budynku to aż 170 m², na które składają się trzy sypialnie z garderobami lub przestronnymi szafami w zabudowie, a do ich dyspozycji zaaranżowano dużą i w pełni wyposażoną łazienkę z prysznicem, wanną i małą sauną. Ponadto przewidziano również alternatywny wariant z kilkumetrową pralnią, dla zwolenników posiadania jej na piętrze. 

Master Bedroom w tym projekcie to specjalnie wydzielona strefa wypoczynku z ustawną sypialnią, której centralny punkt stanowi duże okno z łukowym nadprożem, a ponadto garderoba oraz łazienka z podwójnymi umywalkami, wanną i prysznicem. Do sypialni głównej przynależy także 20 metrowy taras nadziemny, który w zależności od ekspozycji stron świata może stanowić wspaniały punkt do podziwiania zachodów słońca lub zażywania kąpieli słonecznych. 


MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE

Projekt rezydencji Énigme nie posiada podpiwniczenia i został zaprojektowany w tradycyjnej technologii murowanej. Jako materiał bazowy dopuszcza się zastosowanie pustaków ceramicznych lub bloczków silikatowych. W zależności od preferencji Inwestorów, do ocieplenia można wykorzystać wełnę mineralną lub wysokiej jakości styropian. W przypadku częściowej elewacji z płytki klinkierowej bardziej rekomendowany jest styropian, który będzie stanowił dla niej, jak i dla tynku drobnoziarnistego zdecydowanie lepszą bazę.

Zewnętrzne materiały elewacyjne, które wykorzystano w projekcie rezydencji Énigme, to w głównej mierze klasyczna czerwona płytka klinkierowa, poprzeplatana płaszczyznami wykończonymi jasnym tynkiem mineralnym. Tynk został również zastosowany jako warstwa ostateczna na pozostałych elementach sztukateryjnych, takich jak portal drzwiowy, opaski okienne czy gzyms koronujący. Jednym z kluczowych dla wyglądu budynku elementów jest jego wyjątkowy dach wielospadowy o kącie nachylenia 45 stopni, do którego pokrycia użyto powlekanej blachy tytanowo cynkowej w kolorze bardzo ciemnego antracytu. Dach i cała obróbka blacharska zostały wykonane w technologii rąbka kątowego stojącego, który prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. 

Elementami podkreślającymi charakter rezydencjonalny są wysublimowane kinkiety o prostej formie, minimalistyczna balustrada oraz drewniane drzwi wejściowe z lekkimi naświetlami bocznymi. Drewniane okiennice w kolorze ciepłej szarości podkreślają industrialny charakter budynku, a tym samym stanowią jego stylową ozdobę. W projekcie uwzględniono także estetyczne, prostokątne rynny oraz częściowo ukryte rury spustowe dla osiągnięcia minimalistycznego efektu. 

Przy projektowaniu tej rezydencji bardzo zależało nam na stworzeniu przytulnego miejsca do spędzania czasu na zewnątrz. Stąd też propozycja zadaszonego tarasu naziemnego, który jest w bezpośredniej komunikacji z kuchnią, dzięki czemu korzystanie z niego będzie łatwe i przyjemne. Aby osiągnąć perfekcyjny balans w zakresie najbliższego otoczenia poszliśmy o krok dalej i wykreowaliśmy również strefę relaksu z kominkiem na zewnątrz. Nasza propozycja to wygodny wypoczynek z licznymi poduchami i pledami, które umilą wspólnie spędzany czas. Ciepło kominka pozwoli na użytkowanie tego miejsca zarówno wczesną wiosną jak i późną jesienią.. Z kolei w okresie letnim będzie idealnym miejscem na organizowanie przyjęć dla rodziny i najbliższych znajomych. 


PARAMETRY BUDYNKU

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 350 m²
POWIERZCHNIA TECHNICZNA:60 m²
POWIERZCHNIA ZABUDOWY:295 m²
MIN. WYMIARY DZIAŁKI: 27 x 31 m
WYSOKOŚĆ W KALENICY:10 m
KĄT NACHYLENIA DACHU:45 stopni
POMIESZCZENIA DZIENNE:salon, jadalnia, kuchnia, gabinet lub biblioteczka
SYPIALNIE:4 (opcjonalnie 5, zamiast gabinetu)
ŁAZIENKI:2 pełne łazienki + 1 WC
DODATKOWE UDOGODNIENIA:taras naziemny z opcją zadaszenia oraz nadziemny, spiżarnia w kuchni, możliwość wydzielenia osobnej pralni, możliwość aranżacji sauny w przestrzeni jednej z łazienek

Chcę otrzymać rzut projektu

wypełnij wszystkie pola

captcha



PODOBNE PROJEKTY

projekt willa révolu

Rezydencja Révolu

rezydencja PARFAIT projekt

Rezydencja Parfait

luksusowa rezydencja ADMIRABLE

Rezydencja Admirable