VILLA VITREE
VILLA VITREE
VILLA VITREE
VILLA VITREE
VILLA VITREE
VILLA VITREE
VILLA VITREE
VILLA VITREE

WILLA VITRÉE

Projekt willi Vitrée powstał na bazie Petite Maison. Cała bryła została poszerzona do 16m, zmieniliśmy układ funkcjonalny oraz co kluczowe salon został otwarty na dwie kondygnacje, mamy antresolę na piętrze i dodatkową przestrzeń poddasza użytkowego. Klatka schodowa również uległa zmianie i postawiliśmy na wygodne schody ze spocznikiem.

Projekt ten powstał na indywidualne zamówienie. Wprowadziliśmy szereg zmian dopasowanych do oczekiwań naszego Inwestora oraz pięknej działki o leśnym charakterze. Uproszczone detale elewacyjne, rezygnacja z tympanonu na rzecz dachu naczółkowego, kontrastująca kolorystyka materiałów wykończeniowych i efektowne przeszklenie narożne w salonie to kwintesencja tej współpracy.

W tym projekcie zrezygnowaliśmy z wydzielonego wiatrołapu i od razu po wejściu znajdziemy sporą przestrzeń komunikacyjną, z miejscem na odzież wierzchnią dla gości i wygodne siedzisko. Bezpośrednio z tej części mamy dostęp do sporej wielkości gabinetu (18m²) oraz pomieszczenia technicznego z kotłownią, które komunikacyjnie jest połączone z mini spiżarnią przy kuchni. Na strefę dzienną składają się salon wraz z jadalnią i kuchnia, o łącznej wielkości prawie 70m². W salonie zaplanowaliśmy kominek opalany drewnem oraz bardzo fajną wnękę pod zabudowę RTV. Kuchnia z wyspą została oddzielona od pozostałych pomieszczeń przesuwnymi drzwiami w stylu francuskim. Jest to zabudowa samonośna, także jej realizacja lub też brak, nie stanowi problemu w przypadku innego zamysłu aranżacji wnętrz.

Elementem najbardziej wyróżniającym ten projekt jest fantastyczne i bardzo odważne, narożne przeszklenie w salonie. Zostało ono zaprojektowane w systemie fasadowym i jest to konstrukcja stała, czyli bez możliwości otwarcia. Jej wysokość to 5,7m. Taki zabieg nie tylko dodaje całej bryle nowoczesności ale pozwala także na nietuzinkową aranżację wnętrz i piękne podkreślenie wysokości salonu dużym żyrandolem.

Piętro willi Vitrée uległo zmianie głównie ze względu na salon otwarty na dwie kondygnacje, na który mamy świetny widok z antresoli, z mini biblioteczką. Na tej kondygnacji zostały zaprojektowane 3 sypialnie. Master Bedroom z widokiem na część ogrodową jest bardzo przestronna, ma blisko 25m² i bardzo funkcjonalny układ. Przynależy do niej prywatna garderoba oraz salon kąpielowy wielkości 13m². W sypialni główniej zaproponowaliśmy dodatkowe przeszklenie, poprzez które widzimy cały salon. Ponadto znajdziemy tutaj także 2 sypialnie dla dzieci i dedykowaną dla nich łazienkę.

Inwestorowi bardzo zależało na wykorzystaniu dodatkowej przestrzeni poddasza. Udało nam się wygospodarować nieco ponad 30m² do dowolnej aranżacji. Pojawił się tutaj mini wykusz dachowy, stanowiący zarazem rewelacyjne doświetlenie tej strefy. Przez wysokie okna mamy dostęp do mini tarasu z pięknym widokiem.


MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE

Willa Vitrée została zaprojektowana w tradycyjnej technologii murowanej, ze ścianą dwuwarstwową, na którą składają się pustak ceramiczny o grubości 25cm i izolacja ze styropianu o grubości 20cm. Posadowienie budynku to klasyczne ławy fundamentowe. Na elewacji z kolei, kremowy tynk mineralny o minimalnej ziarnistości.

Ciemno szare okna aluminiowe posiadają delikatne zdobienie w postaci oddzielonego górnego naświetla, z minimalistycznym szprosem pionowym. Przeszklony narożnik to system fasadowy, który jest optymalnym rozwiązaniem zarówno z punktu widzenia kosztów jak i parametru izolacyjności. Jednoskrzydłowe drzwi wejściowe z naświetlami po bokach mają delikatnie zaznaczone trzy dekoracyjne nisze. Materiał na dachu to aluminiowa blacha powlekana, montowana na rąbek stojący. Wszystkie rynny, zewnętrzne rury spustowe oraz pozostałe obróbki blacharskie są wykonane z tego samego materiału co dach, dzięki czemu nie wprowadzamy zaburzenia w kolorystyce.

Podjazd jak i dojście do budynku rekomendujemy wykonać z wielkoformatowych płyt betonowych. Z kolei na schodach wejściowych i tarasach naziemnych zaproponowaliśmy płytki gresowe, z atestami do zastosowania zewnętrznego. Przy budynku zaprojektowany został wolnostojący garaż na 2 samochody, z dodatkową powierzchnią na warsztat i miejscem na rowery, motocykl czy quada. W garażu przewidzieliśmy zlew wewnętrzny oraz kranik do podlewania ogrodu na zewnątrz.


PARAMETRY BUDYNKU

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA234 m²
POWIERZCHNIA TECHNICZNA12 m²
POWIERZCHNIA ZABUDOWY:269 m²
MIN. WYMIARY DZIAŁKI: 24 x 24m
WYSOKOŚĆ W KALENICY:11m *lub 10,45m dla dachu 30 stopni
KĄT NACHYLENIA DACHU:35 stopni
POMIESZCZENIA DZIENNE:salon, jadalnia, kuchnia, gabinet, garderoba
SYPIALNIE:3 na piętrze
ŁAZIENKI:2 pełne łazienki + łazienka z prysznicem
DODATKOWE UDOGODNIENIA:salon otwarty na dwie kondygnacje, antresola z mini biblioteczką, poddasze użytkowe,

Chcę otrzymać rzut projektu

wypełnij wszystkie pola

captcha



PODOBNE PROJEKTY

Willa Saphir

Willa Petite Maison

Willa Moderne