REZYDENCJA NOIRE

Rezydencja Noire [Nułar] powstała z myślą o osobach odważnych, nie bojących się nieszablonowych rozwiązań. Jej elewacja łączy w sobie ciemne, idealnie ze sobą współgrające  materiały, które dodając bryle bardzo wyrafinowanego klimatu. 

Jej układ przestrzenny to połączenie rozwiązań ułatwiających codzienne funkcjonowanie z wyrafinowaną architekturą. Parter o powierzchni użytkowej 180 m², został zaprojektowany jako otwarta strefa dzienna z przestronnym salonem oraz jadalnią, które wzbogaca zaplanowane miejsce na kominek. W częściowo wydzielonej kuchni, o metrażu blisko 30 m² przewidziano wysoką zabudowę meblową oraz wyspę z miejscem roboczym i kącikiem śniadaniowym. Kuchnia posiada bezpośrednie wyjście na zadaszony taras zewnętrzny, który stanowi idealne miejsce na rodzinne śniadania, a jej  układ pozwala na wiele różnych aranżacji. Ma ona także dostęp do kilku metrowej spiżarni, która jest połączona z garażem, co daje możliwość wygodnego wypakowania wszystkich zakupów, używając do tego przejścia przez kotłownię.

Na parterze znajduje się również 25 metrowy gabinet, który można zrealizować w dwóch wariantach, jako domową biblioteczkę otwartą na salon, lub kompletnie oddzielony gabinet, z osobnym wejściem z komunikacji. Pomieszczenie to, można również zaaranżować jako nadprogramowy pokój gościnny, wstawiając tam rozkładany wypoczynek lub łóżko.

W rezydencji przewidziano, wydzielony drzwiami francuskimi wiatrołap z podręczną szafą na odzież wierzchnią i siedziskiem oraz otwartą na dwie kondygnacje przestrzeń komunikacji, która idealnie łączy wejście ze strefą dzienną. Ergonomicznie zaprojektowane schody na piętro są zarówno reprezentacyjne jak i wygodne w codziennym użytkowaniu. Duże okno w tym miejscu, zapewnia bardzo dobre doświetlenie, a sporych rozmiarów spocznik pozwala na dodatkową dekoracyjną kompozycję w tym miejscu. Przestrzeń pod schodami może zostać zaadaptowana w całości jako garderoba, lub garderoba połączona z wygodną pralnią. Dwustanowiskowy garaż z pomocniczą zabudową magazynową oraz kotłownia to łącznie 60m2 przestrzeni technicznej, która wraz z pozostałą przestrzenią użytkową daje 240 m² powierzchni parteru.

Piętro tego budynku to aż 170 m², na które składają się trzy sypialnie z garderobami lub przestronnymi szafami w zabudowie, a do ich dyspozycji zaaranżowano dużą i w pełni wyposażoną łazienkę z prysznicem, wanną i małą sauną. Ponadto przewidziano również alternatywny wariant z kilkumetrową pralnią, dla zwolenników posiadania jej na piętrze.

Master Bedroom w tym projekcie to specjalnie wydzielona strefa wypoczynku z ustawną sypialnią, której centralny punkt stanowi duże okno z łukowym nadprożem, a ponadto garderoba oraz łazienka z podwójnymi umywalkami, wanną i prysznicem. Do sypialni głównej przynależy także 20 metrowy taras nadziemny, który w zależności od ekspozycji stron świata może stanowić wspaniały punkt do podziwiania zachodów słońca lub zażywania kąpieli słonecznych.


MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE

Projekt rezydencji Noire nie posiada podpiwniczenia i został zaprojektowany w tradycyjnej technologii murowanej. Jako materiał bazowy, dopuszcza się zastosowanie pustaków ceramicznych lub bloczków silikatowych. W zależności od preferencji Inwestorów do ocieplenia można wykorzystać wełnę mineralną lub wysokiej jakości styropian.

Zewnętrzne materiały elewacyjne, które wykorzystano w projekcie rezydencji Noire, to w głównej mierze naturalny kamień o nieregularnych krawędziach, poprzeplatany płaszczyznami wykończonymi korespondującym z nim ciemnym tynkiem mineralnym. Tynk został również zastosowany jako warstwa ostateczna na pozostałych elementach sztukateryjnych, takich jak portal drzwiowy, opaski okienne i cokół. Jednym z kluczowych dla wyglądu budynku elementów jest jego wyjątkowy dach wielospadowy o kącie nachylenie 50 stopni, do którego pokrycia użyto modnej, minimalistycznej dachówki betonowej w kolorze antracytu. Wszystkie lukarny budynku wykończono blachą tytanowo-cynkową w ciemnym odcieniu . 

Elementami podkreślającymi charakter rezydencjonalny są modernistyczne kinkiety o prostej formie, minimalistyczna balustrada oraz industrialne drzwi wejściowe. Ich prosta forma została uzupełniona ciężką antabą, pojawiającą się zamiast standardowej klamki, a poziome i pionowe naświetla rozjaśniają  strefę wejścia naturalnym światłem z zewnątrz. W projekcie uwzględniono także estetyczne, prostokątne rynny oraz częściowo ukryte rury spustowe dla osiągnięcia minimalistycznego efektu.

Przy projektowaniu tej rezydencji bardzo zależało nam na stworzeniu przytulnego miejsca do spędzania czasu na zewnętrz, stąd też propozycja zadaszonego tarasu naziemnego, który jest w bezpośredniej komunikacji z kuchnią, dzięki czemu korzystanie z niego będzie łatwe i przyjemne. Aby osiągnąć perfekcyjny balans w zakresie najbliższego otoczenia, zaaranżowaliśmy także płytki zbiornik z wodą. Oczko wodne ma bardzo naturalistyczna formę, zostało wykończone kamieniami o opływowych kształtach. Dobór roślin bazuje na ozdobnych trawach i bylinach, które są bardzo łatwe w utrzymaniu i pielęgnacji. Całości dopełnia nowoczesne oświetlenie, w postaci szklanych kul, odbijających się w lustrze wody.


PARAMETRY BUDYNKU

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 350 m²
POWIERZCHNIA TECHNICZNA:60 m²
POWIERZCHNIA ZABUDOWY:295 m²
MIN. WYMIARY DZIAŁKI: 27 x 31 m
WYSOKOŚĆ W KALENICY:11 m
KĄT NACHYLENIA DACHU:50 stopni
POMIESZCZENIA DZIENNE:salon, jadalnia, kuchnia, gabinet lub biblioteczka
SYPIALNIE:4 (opcjonalnie 5, zamiast gabinetu)
ŁAZIENKI: 2 pełne łazienki + 1 WC
DODATKOWE UDOGODNIENIA:taras naziemny z opcją zadaszenia oraz nadziemny, spiżarnia w kuchni, możliwość wydzielenia osobnej pralni, możliwość aranżacji sauny w przestrzeni jednej z łazienek

Chcę otrzymać rzut projektu

wypełnij wszystkie pola

captcha



PODOBNE PROJEKTY

ÉNIGME rezydencja - projekt

Rezydencja Énigme

projekt willa révolu

Rezydencja Révolu

rezydencja PARFAIT projekt

Rezydencja Parfait