REZYDENCJA GEMME

Rezydencja GEMME [żem] to projekt indywidualny, inspirowany naszymi rezydencjami w stylu modern french. Wyzwaniem był dla nas dach dwuspadowy i wysokość w kalenicy 9,5m wynikające z zapisów MPZP, a także stosunkowo wąska działka. Dzięki temu projekt jest idealnie “skrojony” pod te parametry, a jego wygląd naprawdę zachwyca.

Przy pierwszych koncepcjach testowaliśmy opcję poddasza w pełnej wysokości, ale z faktu, że zapisy MPZP dotyczące dachu dosyć mocno nas ograniczały, nie potrafiliśmy znaleźć w pełni satysfakcjonującego dla naszych Inwestorów rozwiązania i dlatego też musieliśmy przemodelować kilka podstawowych założeń, tak aby odnośnie estetyki jak najbardziej zbliżyć się do naszych katalogów, ale z uwzględnieniem dachu dwuspadowego. Nastąpiło więc kilka gruntownych zmian i tak oto udało nam się zaproponować bardzo wygodną w użytkowaniu przestrzeń, o łącznej powierzchni 360m².

W strefie wejściowej mamy wydzielony wiatrołap i to właśnie z niego, przechodząc przez garderobę dostaniemy się do mini siłowni (11,5m²), garażu na dwa samochody o wewnętrznych wymiarach 650x635cm i kotłowni. Cała część dzienna została zaplanowana na ponad 90m². W samym centrum znajduje się jadalnia dla 8 osób, z możliwością powiększenia do 12/14 miejsc i wygodną komunikacją na taras zewnętrzny. W lewym skrzydle mamy przewidzianą kuchnię (26m²) z bardzo dużą wyspą i przynależącą do niej spiżarnią (3,7m²), częściowo zaaranżowaną w przestrzeni pod schodami. Z kolei przeciwległy narożnik to salon o powierzchni 43m² otwarty na dwie kondygnacje. Nad sporą zabudową telewizyjną mamy widoczną antresolę z piętra. Ponadto w salonie znajdziemy portal kominkowy w stylu amerykańskim i piękny, przeszklony narożnik, który po otwarciu okien typu H-S pozwala na płynne przenikanie się wnętrza z częścią zadaszonego tarasu.

Na parterze znajdziemy wygodny gabinet do pracy, który może pełnić również funkcję rezerwowego pokoju gościnnego. Został on ulokowany od frontu i ma bardzo dobre doświetlenie, które zapewnia mu potrójne okno. W całym budynku pojawia się sporo obłości, czyli takich ścian po łuku, które rewelacyjnie zmiękczają wnętrza i pozwalają na naprawdę nietypowe aranżacje. Komunikację na poddasze zapewni bardzo wygodna i pięknie doświetlona klatka schodowa ze spocznikiem. Mamy tam przestrzeń na wyeksponowanie żyrandola jak i postawienie 2-3 donic z kwiatami, które świetnie uzupełniają każde wnętrze.

Na 155m² piętra zaaranżowaliśmy miejsce na wygodną sypialnię główną, z własną łazienką i garderobą. Łazienka została wyposażona zarówno w wannę jak i prysznic typu walk-in, podwójne umywalki, WC i bidet oraz mini saunę. Ponadto mamy tu dwie sypialnie dla dzieci, wygodną pralnię, salon kąpielowy i przestrzeń rozrywki. Play room mieści się w części nad garażem. Prowadzi do niego szeroki korytarz, ulokowany na wprost antresoli salonu. Wielkość pomieszczenia to ok. 30m², na których można dowolnie zaaranżować miejsce do gier i zabaw. Z racji, że nie jesteśmy zwolennikami okien dachowych, to zastosowaliśmy tu duże okno, które stanowi także wyjście na ukryty w dachu mini taras.


MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE

Projekt rezydencji Gemme nie posiada podpiwniczenia i został zaprojektowany w tradycyjnej technologii murowanej na płycie fundamentowej i z lanym stropem nad parterem. Ściany o grubości 45cm składają się z pustaka ceramicznego 25cm i izolacji ze styropianu o grubości 20cm. Cały budynek jest ogrzewany pompą ciepła powietrze – powietrze w oparciu o podłogówkę. Dodatkowo na prośbę Inwestorów przewidziany został kominek opalany drewnem. Aktywna klimatyzacja działa z kolei na systemie typu multisplit, zapewniając chłód w każdym z pomieszczeń poprzez jednostkę naścienną.

Na elewacji zaproponowaliśmy mix dwóch materiałów: płytki z surowo łupanego kamienia naturalnego oraz jasny tynk mineralny. Elementem kontrastowym w projekcie rezydencji są antracytowe okna, drzwi główne i brama garażowa oraz czarna dachówka ceramiczna na dachu. W bryle pojawiają się także delikatne detale sztukateryjne w postaci gzymsu koronującego, opasek okiennych i cokołu. Zarówno przy wejściu głównym jak i na bocznej elewacji zaproponowaliśmy lekko wysunięte elementy, które nadają bryle niepowtarzalnego charakteru. Nie chcieliśmy tutaj stosować zadaszenia ani balkonu nad głównymi drzwiami, dlatego postawiliśmy na mini wnękę, która osłoni przed deszczem, a dodatkowo ładnie uzupełnia tą część elewacji. Z kolei boczny element stanowi piękne doświetlenie klatki schodowej.

Za iluminację budynku odpowiadają w głównej mierze oprawy oświetleniowe, które świecą od dołu, ładnie eksponując te fragmenty budynku, które są najatrakcyjniejsze. Ich uzupełnieniem są modernistyczne kinkiety przy drzwiach wejściowych i na tarasie. Wszystkie okna posiadają klasyczny szpros wiedeński obustronnie naklejany, wraz ze szprosem ślepym między szybami. Ten element jest bardzo istotny dla całej estetyki inwestycji i zamysłu projektowego.

Praktyczniej z każdej strony budynek będzie otoczony drzewami i pobliskim laskiem. Przy projektowaniu salonu bardzo zależało nam na zapewnieniu niczym niezakłóconej osi widokowej właśnie na las, stąd też decyzja o przeszklonym narożniku. Pomimo niezbyt dużej szerokości działki, wciąż pozostało trochę terenu do zaaranżowania ogrodu i nasadzenia kwietne. Dodatkowo na wizualizacjach zaproponowaliśmy mini podest z miejscem na palenisko i wygodne fotele. W wariancie docelowym, przy budynku powstanie jeszcze zadaszenie stałe, które pozwoli na korzystanie z tarasu jako przedłużenia części dziennej.


PARAMETRY BUDYNKU

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 360 m²
POWIERZCHNIA TECHNICZNA:45 m²
POWIERZCHNIA ZABUDOWY:___ m²
MIN. WYMIARY DZIAŁKI: 28 x 27 m
WYSOKOŚĆ W KALENICY:9.5 m
KĄT NACHYLENIA DACHU:45 stopni
POMIESZCZENIA DZIENNE:salon otwarty na dwie kondygnacje, jadalnia, kuchnia, fitness, gabinet
SYPIALNIE:3 (+ na parterze gabinet z funkcją pokoju gościnnego)
ŁAZIENKI:2 pełne łazienki + 1 WC
DODATKOWE UDOGODNIENIA:play room nad garażem, taras na parterze, przeszklony narożnik, kuchnia ze spiżarnią, pralnia na piętrze

Chcę otrzymać rzut projektu

wypełnij wszystkie pola

captcha



PODOBNE PROJEKTY

Rezydencja de Rêve

ÉNIGME rezydencja - projekt

Rezydencja Énigme

luksusowa rezydencja ADMIRABLE

Rezydencja Admirable