WILLA PAVÉ

Willa Pavé [Pawe] to propozycja, która pomimo swojej symetrii i elegancji idealnie wpisze się w otoczenie wiejskie. Wykorzystanie ręcznie formowanej płytki klinkierowej uzupełnionej kremowymi boniami tworzy klimat angielskich posiadłość otoczonych hektarami zieleni i pól.

Projekt sprawdzi się doskonale jako rozwiązanie dla rodziny 2+2 lub 2+3. Cechuje go optymalne wykorzystanie przestrzeni i funkcjonalny układ wnętrz. Wejście do budynku prowadzi przez niewielki wiatrołap ze szklanymi, przesuwnymi drzwiami w stylu francuskim. Z holu mamy dostęp do łazienki z WC i prysznicem typu walk-in oraz klatki schodowej.

Na parterze znajduje się bardzo wygodna i ustawna kuchnia z wyspą. Jej wysoka zabudowa spokojnie spełni funkcję podręcznej spiżarni i pozwoli na przechowywanie zapasów. Jadalnia jest optycznie oddzielona od kuchni półwyspem z hokerami, który będzie dobrym miejscem na stworzenie strefy śniadań. Przestrzeń dzienna to blisko 40 m² powierzchni, która tak naprawdę wydaje się dużo większa poprzez otwarcie na komunikację (9 m²) i kuchnię. Na parterze znaleźliśmy także miejsce na całkiem spory gabinet (17 m²). W zależności od zapotrzebowania istnieje możliwość powiększenia salonu o tą przestrzeń, tworząc na przykład domową bibliotekę z kącikiem do czytania.

Większość pomieszczeń na parterze posiada wysokie okna, zapewniające idealne doświetlenie i będące zarazem wyjściem na taras zewnętrzny. Na tej kondygnacji znajduje się również kotłownia połączona z pralnią oraz przestronna garderoba na odzież wierzchnią.

Piętro to blisko 115 m² powierzchni, zaaranżowanej na 3 sypialnie dla dzieci oraz sypialnię główną z własną łazienką i garderobą. Sypialnie dla dzieci mają do dyspozycji w pełni wyposażony salon kąpielowy, z wanną, prysznicem, podwójnymi umywalkami, WC i bidetem. Z kolei Master Bedroom posiada dodatkowy bonus w postaci dostępu do balkonu od frontu. Najmniejsza z sypialni dla dzieci lub też pokój gościnny ma piękne, potrójne okno z widokiem na ogród i balkon o powierzchni 13 m², który idealnie sprawdzi się jako miejsce do zażywania kąpieli słonecznych.

Dla tego budynku rekomendowany jest garaż wolnostojący, który nie zaburzy jego symetrii i przyjętych proporcji. Dwustanowiskowy garaż z dodatkową przestrzenią na rowery, kosiarkę czy pozostałe sprzęty ogrodowe został utrzymany w klasycznych założeniach architektury. Zaproponowaliśmy jedną podwójną bramę segmentową, która może mieć dodatkowy panel z przeszkleniem u góry. Istnieje także możliwość wprowadzenie dwóch pojedynczych bram garażowych. Budynek ma niezależne wejście boczne oraz okna zapewniające światło dzienne.


MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE

Willa Pavé została zaprojektowana w tradycyjnej technologii murowanej, w oparciu o pustak ceramiczny. Nie posiada podpiwniczenia. Izolacja budynku to wysokiej jakości styropian. Elewacja wykończona jest ręcznie formowaną płytką klinkierową z kremową fugą. Całość uzupełniają tynkowane bonia, opaski okienne i gzyms koronujący w kolorze dobranym właśnie do fugi.  

W tym projekcie mamy nie tylko wyjątkowe okna ze szprosem wiedeńskim ale również przepiękne, drewniane okiennice w kremowym kolorze, który idealnie współgra z cegłą. Dwuskrzydłowe drzwi wejściowe to z kolei prawdziwy majstersztyk – szeroka, drewniana rama, delikatne przeszklenie i wyszukany kuty dekor – dzięki nim budynek jest jeszcze bardziej wyrafinowany, ale wciąż klimatyczny. Kopertowy dach tej wiejskiej willi posiada kąt nachylenia 35 stopni i został wykończony blachą na rąbek stojący, w grafitowym kolorze. Rynny budynku są umiejscowione na górnym gzymsie, co czyni je niewidocznymi. Rury spustowe natomiast zostały przewidziane jako ukryte – pozwala to zachować wysoką estetykę elewacji.

Aranżując najbliższe otoczenie postawiliśmy na prosty żywopłot z nisko przyciętych cisów oraz różnego rodzaju trawy i paprocie. Leśny klimat przeplata się tutaj z krzewami kwietnymi i nasadzeniami jukki karolińskiej. W ogrodzie stworzyliśmy dwie strefy wypoczynkowe, pierwsza z nich jest w pełni zadaszona i posiada bezpośrednią komunikacją z salonem, druga natomiast jest zlokalizowana w głębi ogrodu. W tym miejscu zaproponowaliśmy autorskie palenisko na podwyższeniu. Całość powstała na bazie koła i jest wykończona ręcznie formowaną płytką klinkierową. W samym środku jest miejsce na ognisko, wokół którego znajdują się wygodne fotele. Motyw koła pojawia się jeszcze w jednym miejscu, a mianowicie jako dekoracyjne oświetlenie ogrodu, które podświetla otaczającą go roślinność.


PARAMETRY BUDYNKU

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA: 220 m²
POWIERZCHNIA TECHNICZNA:10 m² + osobny garaż 55 m²
POWIERZCHNIA ZABUDOWY:163 m² + 67 m² pod garaż
MIN. WYMIARY DZIAŁKI: 23 x 23m (pod dom)
WYSOKOŚĆ W KALENICY:11m *lub 10,45m dla dachu 30 stopni
KĄT NACHYLENIA DACHU:35 stopni
POMIESZCZENIA DZIENNE:salon, jadalnia, kuchnia, gabinet, garderoba
SYPIALNIE:4 na piętrze
ŁAZIENKI:3 pełne łazienki
DODATKOWE UDOGODNIENIA:taras nadziemny oraz naziemny, balkon od frontu, pralnia

Chcę otrzymać rzut projektu

wypełnij wszystkie pola

captcha



PODOBNE PROJEKTY

Willa Petite Maison

Willa d'Azur

Willa Industrielle