View_1_2412
HISTORIC HOUSE
BIALOLEKA_view3

HISTORIC HOUSE

Przebudowa, rozbudowa pięknej willi miejskiej, której projekt pochodzi jeszcze z czasów przedwojennych. Tchnęliśmy w nią nowe życie inspirując się detalami architektonicznymi z oryginalnej dokumentacji. W trakcie budowy wiele planowanych elementów nie zostało wykonanych. W późniejszych latach wnętrze budynku zmieniało się w miarę potrzeb ówczesnych właścicieli. Nasi Klienci zdecydowali się na daleko idące zmiany, ale przy zachowaniu pierwotnych ścian.


Aby uzyskać odpowiednie wysokości została podjęta decyzja o usunięciu wszystkich istniejących stropów, likwidacji klatki schodowej oraz przearanżowania dosłownie całego układu funkcjonalnego. W zakresie otworów okiennych staraliśmy się trzymać pierwowzoru, jedynie je powiększając i wprowadzając nowy podział samych przeszkleń. Zmianie uległ również cały zamysł komunikacyjny – teraz wejście główne jest od frontu, z reprezentacyjnymi drzwiami dwuskrzydłowymi. Podkreśliliśmy symetrię budynku, stosując wszędzie tej samej wielkości okna oraz powtarzające się detale sztukateryjne. Wprowadzona przez nas attyka dodaje bryle nowoczesnego wyglądu i świetnie ukrywa dach kopertowy o nachyleniu 20 stopni.



Wcześniejszy budynek wolnostojący zyskał garaż w bryle. Wygodne miejsca postojowe, z bocznym wjazdem zostały zaprojektowane w kontrastującej i minimalistycznej części, lekko wycofanej względem elewacji frontowej. W tym miejscu zaplanowana została również pralnia i spiżarnia. Część dzienna jest bardzo dobrze skomunikowana z garażem. W tym miejscu znajduje się także klatka schodowa na kondygnację -1, w której zaaranżowana jest strefa rekreacyjna z kinem domowym, kotłownia i dodatkowe pomieszczenie do przechowywania przetworów.



Na parterze znajdziemy wygodny wiatrołap z szafami w zabudowie, łazienkę z natryskiem oraz część dzienną, na którą składają się osobno wydzielona jadalnia dla 10-12 osób, kuchnia z dużą wyspą i ponad 50-metrowy salon. W salonie pojawił się dodatkowy miniwykusz, który jest idealnym miejscem na niewielki ogród zimowy. Jadalnia jest bezpośrednio połączona ukrytymi drzwiami z kuchnią, dzięki czemu serwowanie potraw jest bardzo wygodne, a nikt z gości nie ma bezpośredniego wglądu do części kuchennej.

Na piętro prowadzi wygodna i bardzo reprezentacyjna klatka schodowa, z częściowym otwarciem holu na dwie kondygnacje, co pozwala na wyeksponowanie pięknego żyrandola. Na piętrze mieszczą się dwie sypialnie dla dzieci, każda z własną garderobą, ogólnodostępna łazienka i sypialnia Master. Przy sypialni głównej zaprojektowaliśmy przestronny salon kąpielowy oraz garderobę. W całym założeniu udało nam się przewidzieć dodatkowe poddasze w skosach, w którym mieści się pokój rodzinny, pełniący również pokój gościnny.



Interesuje Cię podobna metamorfoza budynku? Chcesz wykonać „lifting” elewacji i nadać jej bardziej klasyczny wygląd? A może planujesz rozbudowę domu o dodatkowe m²?

Prześlij do nas następujące informacje: lokalizację inwestycji, zdjęcia budynku z każdej strony, posiadaną dokumentację projektową, opis słowny i/lub inspiracje odnośnie do kierunku zmian. Po otrzymaniu powyższych materiałów przygotujemy ofertę współpracy.

+48 796 195 111 office@unique-residence.com